Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » A hulladékot tovább válogatjuk

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A szelektív gyűjtőszigetekről, a társas házak gyűjtőedényeiből és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő-zsákokból a hulladék Sopronban a Harkai úti szelektív válogatóközpontba kerül. A kukásautók „leürítik” a telepre szállított hulladékot, és elkezdődnek az újrahasznosításhoz vezető eljárások.

Ebben az évben kezdte el működését a szelektív válogatómű, ami egy hatalmas futószalagrendszer. Erre kerül fel gépi segítséggel a telepre beszállított hulladék, majd emberi közreműködéssel, kézi válogatással különítik el egymástól a feldolgozásra használható hulladékot. Így kerülnek külön konténerbe pl. a PET, az alumínium hulladék, a műanyagflakonok és a tetrapack dobozok vagy a nylonzacskók is. A fajta szerint szétválogatott hulladékból tömör kockákat készít a bálázó gép, ezek 3-600 kg súlyú, könnyen szállítható elemek.

 

A hulladékbálákat a szelektív központban tárolják, majd kamionokon elszállítják a feldolgozó üzemekbe. A műanyaghulladékot sárvári, a papírhulladékot dunaújvárosi, míg az aludobozokat soproni cég szállítja el feldolgozásra. Minél tisztább a hulladék, annál többet ér a piacon. Ezzel a bevétellel az egyelőre rendkívül költséges szelektív hulladékgyűjtési rendszer költségei csökkenthetők.

A szelektív hulladékgyűjtés során visszagyűjtött hulladék válogatás után értékesítésre kerül, a hasznosító cégek értékes másodalapanyagot készítenek belőle.

Mivel emberek válogatják a hulladékot, nagyon fontos az odafigyelés az otthoni gyűjtés során, hiszen minden nem odavaló szennyezéssel, akár poénból elhelyezett szeméttel kellemetlen helyzetet idézünk elő azok számára, akik ezzel foglalkoznak.

Tipp: az Új Utca Kukafesztiválon egy mini válogatómű mellett bárki kipróbálhatja, hogyan is működik a telepen belüli válogatás.