Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » A környezetnek nem jó az egyszerhasználatos!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A hulladék csökkentésének egyik lehetősége, hogy a meglévő tárgyainkat addig használjuk, míg az valóban nem jó már semmire sem. Különösen így van ez a csomagolóanyagok esetében, mert rengeteget használunk belőlük és ennek nagy részét sajnos teljesen értelmetlenül. Vegyük pl. az ásványvíz esetét, ami szinte minden bevásárlás tartozéka (miközben az ország más részében lakók legendásan finomnak ismerik a soproni „csapvizet”). PET palack, kupak. Aztán zsugorfólia a hatos-csomagoláshoz, hogy közelítsünk a téglatest formához. Így már majdnem elértük az ideális helykihasználást, az áru raklapra helyezhető. Újabb zsugorfólia, esetleg műanyagpántok, hogy emelni, átrakni lehessen a bálás árut. Ezzel csak nagyon szűken vettük az ásványvíz körüli csomagolóanyagokat, de így is lehet látni, hogy fél liter víz után is mennyi a hulladék. És akkor még a magamutogató, termékreklámozó csomagoláscsodákat nem is említettük.

 

Talán még kevesen gondolták végig, igen régi, rossz örökségről van szó, ha az „egyutas” csomagolás kapcsán. A görög, vagy római amforák azért maradtak ránk óriási mennyiségben, mert a korabeli technológia nem tette lehetővé tisztításukat, a korabeli logisztika pedig nem tette hatékonnyá a visszagyűjtésüket. Lerakásra kerültek a városok tövében, az udvarok sarkában.

A kezeletlen csomagolási hulladék komoly környezeti terhelést jelent.

Használjuk többször a bevásárlószatyrot, használjuk, ami újratölthető, kerüljük az „agyoncsomagolást”

Tipp: az újrahasznosítás mellett az újrahasználat is kiváló módja a környezet kímélésnek. Akár új funkciót is adhatunk a tárgyaknak, a kreatív ötletek megvalósítása időtöltésnek sem utolsó.