Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Az egyetemisták is válogatnak?

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

Cégünk munkatársai gyakran találkoznak a szelektív hulladékgyűjtés nehézségeivel is. Mivel számunkra fontos, hogy minél többen csatlakozzanak a felépített gyűjtési rendszerünkhöz, megpróbálunk minden lehetőséget megragadni, hogy kedvet csináljunk a csatlakozáshoz.

Többször hallottuk, hogy a megfelelő, lakás méretéhez igazított edényzet nélkül nagyon problémás a szelektálás. Ezért kértük fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának formatervező hallgatóit, dolgozzanak ki olyan terveket, melyekkel vonzóbbá tudjuk tenni az otthoni válogatott hulladékgyűjtést. A féléves munka keretében kidolgozott tervek nem szűkölködtek ötletességben és az igényességben. A hallgatók számoltak a hulladékfajtákkal, a keletkező háztartási hulladék mennyiségével, a felhasználható hulladékgyűjtő-zsákok méretével és mindannyiuknál szempont volt a dizájn, vagyis annak kifejezése, hogy a hulladékgyűjtő edény jól mutasson a lakótérben. Folyamatosan konzultáltunk a hallgatókkal, gyakorlati tanácsokkal láttuk el őket, miért fontos az edények egymáshoz illeszthetősége, szükség van-e szagmentes zárásra, milyen súlyt kell kibírnia az edénynek.

Az otthoni hulladékszelektálás megkönnyíti a háztartási hulladékkezelést, ha olyan edényzetet használunk, ami alkalmas a hulladék gyűjtőhelyre szállítására is.

A bemutatott legjobb tervekből méretarányos makettek készültek, melyeket az Új Utca Kukafesztiválon be is mutattunk a nagyközönségnek.

Tipp: érdemes a család igényei szerint kiválasztani a megfelelő edényt, hogy könnyen, tisztán kivitelezhető legyen a hulladék válogatása.