Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Élet PET palackok nélkül

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A sorozatunk végére egy érdekes kezdeményezést mutatunk be. A különleges program elindítói megelégelték, hogy lassan a műanyaghulladékba fulladunk bele. Annyira sok zacskót, szatyrot, palackot és flakont használunk, hogy a környezetünk nem bírja már ezt a terhelést. Drasztikus váltásra van szükség, mert a kényelmes XXI. századi ember önként nehezen mond le a kényelméről.

San Francisco vezetői hozták meg először a döntést: ki kell iktatni a műanyagpalackokat. A legújabb törvény szerint a városban tilos kereskedelmi forgalomban árulni műanyag palackos italokat. Mindezt persze fokozatosan, négy év alatt szeretnék beiktatni, hogy legyen elég idő az új rendszer működő kialakítására.

„A műanyag a teljes ökoszisztémára veszélyes, beleértve a szárazföldi állatokat és növényeket – ráadásul az apró darabkák még inkább mérgezőek lehetnek, mint a nagyobbak. Ahogy mind parányibb részekre esik szét a műanyag, úgy nő a valószínűsége, hogy bekerül a táplálékláncba. Több kísérlet is igazolta, hogy a halak, a gerinctelenek tápcsatornájából felszívódnak a műszálas kelmékből és szintetikus tisztítószerekből származó mikroszkopikus műanyagdarabkák, beépülnek a sejtekbe, és károsítják őket.”

San Francisco már betiltotta a műanyagszatyrokat. Szerveztek már tömegrendezvényt műanyagpoharak nélkül. Működik…

Tipp: bármi, amit a környezeti egészség megőrzéséért teszünk, hatalmas jelentőségű a Föld egésze szempontjából. Mindegy mit, csak tegyünk egy jót a jövőnkért.