Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Hulladékcsökkentés. Lehetséges?

Világszerte komoly gondokat okoznak a „civilizált” közösségek a hatalmas, kezeletlen hulladékhalmokkal. Ma már Magyarországon a lerakóban elhelyezett hulladék nem szennyezi a környezetet, a béleléses technológia megakadályozza a káros anyagok természetbe jutását. Akkor miért is kell csökkenteni a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét? Hiszen jó helyre kerül?

MERT PAZARLÁS!

Pazarlás, mert ami nekünk már nem kell, nem biztos, hogy használhatatlan, felhasználhatatlan. Nézzünk pár jó példát, hogyan használható fel, amit a legkönnyebb lenne a szeméttelepre juttatni.

Indítsuk el a körforgást, aki fel tudja dolgozni, hadd hasznosítsa újra, ha ezzel erőforrást, energiát takaríthat meg. Ide tartozik: a tiszta, lapított papírhulladék, műanyagpalackok, flakonok, fémhulladék, üvegpalackok. Gyűjtse szelektíven!

Használjuk fel újra (valami ÚJRA), mert még jó. Ilyenek a kinőtt ruháról levágott gombok az új blúzon, a régi ágyneműből készített babzsák, a farmerből varrt bevásárlószatyor vagy díszpárna.

Megjavítani dolgokat – szinte már teljesen ki ment a divatból. Pedig egy elpattant műanyag megragasztása vagy cserélhető elem beszerzése szintén a hulladék mennyiségét csökkenti, hiszen végül is két eszköz helyett egy fogja csak szemétként végezni.

A komposztálás is hulladékcsökkentés! Rengeteg konyhai hulladék és rengeteg kerti hulladék lehet barátja a természetnek és a jövő évi termésnek.

Az adományozásra gondoltál már? Körbekérdeztél, mielőtt jobb mikrót vásároltál, hogy a még működőképes, öregecske masina kell-e valakinek? A megunt kanapé talán jó lenne egy albérletbe, a megörökölt folyóirat kupac érdekelheti a szomszédot?

Tegyél egy próbát, mielőtt a kukába dobod!