Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Legyen Ön is válogatós!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A háztartásokban rengeteg csomagolási hulladékot „termelünk”, így rengeteg alapanyagot szolgáltathatunk az újrahasznosításhoz. A fajtánként elkülönítetten gyűjtött hulladék ún. másodalapanyaggá válik, mihelyt a hulladékgyűjtő cég átadja a hulladék-feldolgozó üzemnek. Miért is használnánk újat, amíg erőforrást, energiát takaríthatunk meg az újrahasznosítással?

Tudjuk, hogy a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Amíg ezt a célt nem érjük el, a lehető legnagyobb odafigyeléssel kell kezelnünk a hulladékot, nehogy részesei legyünk környezeti értékeink rombolásának. Már a szemetesedénybe helyezéskor érdemes szétválasztani a még használhatót a valódi szeméttől. A műanyagpalackok, flakonok, a fém és a papír italosdobozok mehetnek egybe. Papírhulladék szintén nagy mennyiségben keletkezik, ezt is érdemes elkülönítetten gyűjteni, kötegelni.

Az üvegpalackok, befőttes üvegek kiemelt helyet foglalnak el a szelektíven gyűjthető hulladékok között, ugyanis ez az egyik legértékesebb használt alapanyag. Az üveg szinte teljes mértékben újrahasznosítható, semmilyen anyagot nem kell adagolni hozzá, hogy ismételten üvegtárgy lehessen belőle. Fontos, hogy a szemét közé ne kerüljön egy borosüveg se!

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerinti elkülönített gyűjtését jelenti.

A kezdeti ellenérzés hamar átcsap egy természetes igénybe: miért dobnánk ki azt, ami még jó valamire? Nagyszüleink, dédszüleink is ezt pontosan így csinálták…

Tipp: A főzés közben keletkező zöldhulladékból a legkisebb kertben is készülhet komposzt, ami tökéletes tápanyag akár a szobanövényeink számára is.

Az újrahasznosítható anyag nem szemét!