Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Mire való a szelektív gyűjtősziget?

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

Városunkban egyre többen használják a szelektív hulladékgyűjtő-szigeteket. Ez akár jó is lehetne, de sajnos mindegyikünknek van már egy-egy horrortörténete a szigetek körül kialakult helyzetről. Sok a félinformáció a használattal kapcsolatban, ezért most tisztázzuk, mire való és mire nem a szelektív hulladékgyűjtő-sziget.

Először is, csak a kihelyezett edények kapacitásáig lehet ott hagyni a hulladékot. Ha nem fér be a megfelelő konténerbe, akkor nem halmozhatjuk a járdára a hulladékot, mert az csak rendetlenséget generál. A hulladékgazdálkodási közszolgáltató naponta (!) teljesen „leüríti” ezeken a szigeteken a műanyagos és a papíros konténereket, az üveggyűjtőket hetente kétszer.

A másik fontos szabály a szigetek használata során, hogy csak azt lehet a konténerekbe helyezni, aminek a gyűjtésére az szolgál. Tévedés, hogy bármely lomot lerakhatunk a szigetek környezetében. A kukásautók járatba szervezve, mindig meghatározott céllal járják a várost, mert ez így költséghatékony. Ha a szigeten kialakult rendetlenséget kell felszámolni, ez csak többletköltség mellett lehetséges.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek kizárólag csomagolási hulladék visszagyűjtésére felállított rendszer elemei, melyeket az önkormányzat megbízásából a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltató üzemeltet.

Még egy apróságra kell odafigyelnünk, ha gondos városi polgárként használjuk a szelektív szigeteket. Mindig nyomjuk, tapossuk össze a hulladékot, adjunk helyet mások palackjainak, dobozainak is!

Tipp: Ha elbizonytalanodunk, hogy mit hagyhatunk a szigeteken, eligazítást ad a rendszer elnevezése: szelektív CSOMAGOLÁSI hulladékgyűjtés.

Tisztán, lapítva kerüljön a gyűjtőkonténerbe!