Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Szárazon, lapítva

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

A szelektív hulladékgyűjtésben való részvétel sokunk számára ma már annyira kézenfekvővé vált, hogy el sem tudjuk képzelni a korábbi gyakorlatot, amikor minden ment egy kukába. Általában először csak a műanyagpalackok válogatott gyűjtésére állunk rá, ugyanis rengeteg palack, flakon üresedik meg egy háztartásban és nagyon sok helyet foglalnak el a kukában. Hogy ne legyen szükség újabb kukára, kiválogatjuk, majd a szelektív szigetekre visszük a műanyag csomagolási hulladékot. Fontos, hogy lapítsuk ezt a hulladékot is, hogy kisebb helyet foglaljon el. A lapított hulladék nemcsak addig előnyös, amíg a szatyorba, zsákba tömjük, hanem a „nagybani” szállítás során is: kisebb helyet foglal, helyet ad mások hulladékának is, nem szállít levegőt a kocsi. A lapítás mellett az is fontos, hogy a hulladékot száraz állapotban gyűjtsük. A palackban, flakonban lévő folyadék egyrészt indokolatlanul növeli a hulladék súlyát, másrészt táptalajt ad egészségtelen gombák, baktériumok megtelepedésének. Gusztustalan dolog lesz belőle, amit emberek válogatnak szét, hogy eljuthasson a feldolgozócégekhez a hulladék és ún. másodalapanyag készülhessen belőlük.

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy költséghatékony, erőforrás-kímélő megoldásként a hulladék szétválogatásával lehetőséget biztosítsunk az újrahasznosítható anyagok ismételt felhasználására.

Nem kell tehát semmit patikatisztaságúra mosni, de figyeljünk arra, hogy semmi ne tudjon kifolyni a lapított hulladékból.

Tipp: a lapítás az otthoni hulladékgyűjtést is komfortosabbá teszi: kevesebbet kell a szelektív gyűjtőszigetre járni, ha több napi hulladék fér a gyűjtőzsákba.