Üdvözöljük az STKH Kft. weboldalán!
Magyarország | 9400 Sopron, Harkai domb 0466/31 hrsz. Tervezzen útvonalat!
Kezdőlap » Válogatni egyszerű » Válogassunk JÓL!

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapjaink természetes része, de tudunk-e minden fontosat erről a rendszerről? Cikksorozatunkban példákkal, gyakorlati tudnivalókkal tesszük vonzóbbá az otthoni válogatást.

Gyakran csak forgatjuk a kezünkben azt a hulladékot, amiről nem tudjuk, hogy gyűjthető-e szelektíven, hátha találunk valami eligazítást a feliratok között. Az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy szennyezett-e a hulladék. Mert a szennyezett hulladékot nem szabad a kupacba helyezni. Az alapelvünk: tisztán és lapítva valósuljon meg az elkülönített hulladékgyűjtés, ugyanis ezzel a figyelmességgel az újrahasznosításhoz felhasznált időt és energiát, végső soron költséget takarítunk meg.

De mit is jelent a szennyezett az egyes hulladékfajták esetében?

A műanyagnak száraznak kell lennie. Ha nem is mossuk makulátlanul tisztára a palackokat, de figyeljünk rá, folyékony anyag, ami egyrészt indokolatlanul növeli a hulladék súlyát, másrészt pl. gombák megtelepedésének helye, ne maradjon az alján. Így tegyük a hulladékgyűjtőbe a műanyag palackokat, flakonokat, vajas dobozokat. Ne felejtsük el lapítani se, hogy mások hulladékának is helyet adjunk!

Nézzük a papírhulladékot. Nem való a szelektív gyűjtőbe, ha zsíros, étellel szennyezett, vagy egészségügyi célokra használtuk. Tehát pizzás doboz, használt szalvéta, papírzsebkendő nem gyűjthető szelektíven. A füzetről a műanyagborítót, a spirálozást el kell távolítani. Dobozok esetében rendkívül fontos a kilapítás és a kartont sem kell a konténerbe tuszkolni, kötegelve, hajtogatva a kuka mellől is elszállítja a szelektív gyűjtőjárat.

A hulladék kilapítása olyan figyelmesség, mellyel a gyűjtőjáratok kihasználtságát akár háromszorosára is növelhetjük.

A házaktól illetve a szelektív szigetekről begyűjtött hulladékot a továbbiakban is külön-külön kezeli a hulladékgazdálkodási szolgáltató. Anyagfajtánként, hatalmas bálákba préselve adja át a feldolgozást végző cégeknek.

Tipp: Ha rátaposunk a PET palackra és rögtön a kupakot is visszacsavarjuk, két legyet ütünk egy csapásra: a kupak értékesebb műanyag, mint maga a palack, ami így visszakerül a körforgásba, és a lapítással kisebb helyet foglaló formát is rögzítettük.