Kezdőlap » 2 millió eltűnt fecske nyomában

2 millió eltűnt fecske nyomában

A hazai fecskeállomány több mint 60%-kal fogyatkozott meg 2000 és 2010 között a Magyar Madártani Egyesület számai alapján. A mögöttünk hagyott évtizedben a drasztikusan csökkenő tendenciát csak megállítani sikerült, visszafordítani nem. A megelőző állományokhoz képest a madaraknak még mindig több mint a fele, nagyjából 2 millió példány hiányzik Magyarországról.

A modernizálódó világ vívmányai, mint például a leaszfaltozott utak, a beszabályozott folyók és a megváltozott építési szokások miatt a fecskék egyre nehezebben találnak sarat és helyszínt a fészkek építéséhez. Az énekesmadarak két alkalommal is költenek a hazánkban töltött időszak alatt. A biztonságos helyszín hiánya azonban veszélybe sodorhatja a költési időszakot, ezzel pedig gátolja a fecskeállomány növekedésének lehetőségét.

Ennél is súlyosabb probléma, hogy a nehezen megépített fészkeket a mai napig rengetegen leverik. Valakit a madárcsicsergés zavar, valakit a ház melletti fecskepiszok, valakit pedig szimplán a fészek látványa. Az emberi kényelem előtérbe helyezése a természet rovására sajnos szintén olyan tendencia, amelyet még a lehetséges büntetés ténye sem képes megfékezni… Pedig egy minimális erőfeszítéssel és egy kis szemléletváltással sokkal könnyebbé tehetnénk a fecskék helyzetét, anélkül, hogy saját kényelmünkről lemondanánk.

A nagyüzemi mezőgazdaság és az agrárkemizálás fejlődése sem kedvezett a fecskéknek, a szabad állattartás és a háztáji gazdaságok ugyanis igazi rovar csemegével látták el a madarakat. Ezek háttérbe szorulásával viszont a fecskék táplálék lelőhelyei is jelentősen csökkentek. Ugyanez mondható el a klímaváltozásról is, amely erős kihatással van a fészekrakás szempontjából kritikusnak számító tavaszi időszakban megtalálható táplálék mennyiségére.

A fecskeállomány elképesztő mértékű csökkenése tehát az emberi tevékenység többnyire közvetett (pl. technológiai fejlődés), olykor pedig közvetlen (pl. fészkek leverése) hatása. Ahhoz, hogy a csökkenő tendenciát ne csupán megállítsuk, hanem meg is fordítsuk, a fecskéket segítő tettekre és szemléletváltásra van szükség az egyén szintjén is.

Megszakítás