Kezdőlap » Tudástár » E-hulladék » Káros és veszélyes anyagok az e-hulladékban

Káros és veszélyes anyagok az e-hulladékban

Káros és veszélyes anyagok az e-hulladékban

Az e-hulladékban számos olyan összetevő található, amelyek a mindennapos használat közben nem jelentenek veszélyt, viszont a termékek életciklusának végén a természeti környezetbe és ezáltal közvetve az élőlények és emberek szervezetébe kerülve komoly károsító hatással bírnak. A leggyakoribb ilyen elemeket gyűjtöttük listába.

Ólom

Az egyik leggyakrabban használt nehézfém az elektronikai eszközökben számtalan, a gyártási folyamat szempontjából előnyös tulajdonsága miatt (olcsó, korrózió álló, jó forraszanyag). Forrasztási pontoknál, csatlakozási bevonatokban, biztosítékokban, kondenzátorokban, áramköri lapokban, monitorok katódcsöveiben is megtalálható. Egy régebbi, komolyabb súlyú monitor akár több mint 2 kg ólmot is tartalmazhat. Az ólom könnyedén kimosódik és a talajba szivárog esővíz hatására, az emberi szervezetbe kerülve hosszú távú érintkezés esetén immungyengeséget, vesekárosodást, idegrendszeri problémákat okozhat.

Kadmium

Áramköri ellenállások, félvezetők leggyakoribb alkotóeleme, amely por, gőz és vegyület formájában is erősen mérgező. A növényeken keresztül az állati és emberi szervezetbe kerülhet, ahol növeli a csontritkulás kockázatát, de a májban és a vesében is lerakódik, a kiürülése pedig akár tíz évig is tarthat.

Higany

Kapcsolókban, mobiltelefonok akkumulátorában, nyomtatott áramkörökben, LCD monitorokban fordul elő a legtöbbször higany, amely kis mennyiségben is különösen mérgező az emberekre, állatokra és növényekre nézve egyaránt. Súlyos idegrendszeri és fejlődési károsodást okozhat, de a szív- és érrendszerre valamint az immunrendszerre is igen erős károsító hatással bír.

Króm

Ötvözőanyagként és korrózióvédelem céljából használják az elektronikai eszközökben a biológiailag különösen mérgező hatású krómot. Az emberi szervezetbe kerülve károsítja a vesét, de gyomor- és légzőszervi daganatok kialakulásában is szerepe lehet.

Berillium

A nyomtatott áramköri lapokban fordul elő a leggyakrabban, de az alaplapok és az elektronikus készülékek csatlakozói is tartalmazhatnak berilliumot, amelynek pora egyfelől rákkeltő hatású, de izomsorvadást, szív- és májkárosodást is okozhat.

Brómozott égésgátlók

Értelemszerűen a tűzesetek megelőzésére és az égési folyamatok késleltetésére alkalmazzák a brómozott égésgátlókat (sokszor PBDE vagy PBB), amelyek rengeteg elektronikai eszközben (nyomtatott áramkörökben, kábeleknél, vezetékeknél, burkolatoknál) megtalálhatók. A bróm hatással van a központi idegrendszerre.

Műanyag

Az e-hulladékkal együtt rengeteg műanyag is kidobásra kerül, hiszen az elektronikai eszközeink és berendezéseink túlnyomó többségében kisebb vagy nagyobb mértékben megtalálható. Az már régóta közismert, hogy a műanyagszennyezés óriási károkat okoz természeti környezetünkben, honlapunkon külön menüpontban foglalkozunk a témával.

A körforgásos gazdaság és annak természeti környezetünkre gyakorolt pozitív hatásainak támogatása mellett akad még egy szempont, amely miatt különösen fontos, hogy a kidobásra ítélt elektronikai eszközök és berendezések ne a kommunális hulladék közt végezzék. Az e-hulladékban található káros és veszélyes anyagok között ugyanis több olyan is található, amelyek a kommunális hulladék hagyományos kezelési eljárásai során nem semmisülnek meg. Az elektronikai hulladék legkülönfélébb fajtái leadhatók hulladékudvarainkban, ahol elkülönítve gyűjtjük őket, így kulturáltan, fenntartható módon szabadulhat meg feleslegessé vált eszközeitől.

Megszakítás