Kezdőlap » Súlyos probléma, hogy egyre kevesebb a fecske

Súlyos probléma, hogy egyre kevesebb a fecske

Sokan valószínűleg nem tudnánk pontosan megmondani, hogy mikor láttunk utoljára fecskefészket az ereszünk alatt. Azt pedig felidézni sem tudnánk, hogy mikor merültünk el utoljára önfeledten az ablakunk körül vidáman csivitelő madarak énekében. A fecskeállomány jelentős megfogyatkozása azonban a megfakuló nosztalgikus emlékeknél sokkal súlyosabb problémákat is felvet.

A fecskék sokkal hasznosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Egyetlen példány átlagosan 1 kg rovart fogyaszt el magyarországi tartózkodása alatt. Ezek közt megtalálható szinte az összes mezőgazdasági kártevő.

A fecskeállomány súlyos megfogyatkozásáról szóló korábbi írásunkban is említett 2 millió hiányzó fecske összesen 2000 tonna rovartól szabadítana meg minket. Hiányukban azonban a rovarirtás során alkalmazott kémiai méregből is jelentősen több kerül felhasználásra. Ez viszont a beporzó rovarok egy részét is kiírtja, a talajba és a vizekbe kerülve természeti környezetünket is károsítja, közvetve pedig az emberi szervezetbe is bekerülhet.

Arról nem is beszélve, hogy a biodiverzitás csökkenése további komoly veszélyeket rejt. Egyetlen faj sem fogyatkozhat meg drasztikusan (vagy akár tűnhet el teljesen) következmények nélkül. Minden élőlénynek megvan a maga szerepe az ökoszisztéma összetett rendszerében, így a fecskéknek is.

Az énekesmadarak száma azonban az elmúlt évtizedben sem növekedett jelentősen, a korábbi állományokhoz képest a fecskéknek továbbra is több mint 50%-a hiányzik Magyarországról. Ahhoz, hogy a tendenciát megfordíthassuk, segítenünk kell a fecskéket, tennünk kell értük, hiszen a hiányukat igencsak megéreznénk.

Megszakítás