Kezdőlap » A divat ára – letölthető e-book

A divat ára – letölthető e-book

A textilipar a három legszennyezőbb iparág egyike. Mérhetetlen vízigénye, a rendkívül energiaigényes gyártási folyamatok során felhasznált rengeteg vegyszer és fosszilis tüzelőanyag, a termékek magas műanyagtartalma már önmagában a legnagyobb környezetszennyezők listájára emeli a divatipart. A ruhagyártásnak a víz- és légszennyezésben is kiemelkedő a szerepe, valamint a szállítási folyamatok révén még tovább terheli környezetünket. És akkor a fast fashion korszakkal, vagyis az olcsó, rövid élettartamú és gyorsan cserélődő ruházati termékek térhódításával beköszöntő mértéktelen túltermelésről, túlfogyasztásról és pazarlásról még nem is beszéltünk.

Gondolta volna például, hogy egyetlen pamutpóló legyártásához 2.700 liter vízre van szükség? Ez egy átlagos felnőtt két és fél évre elegendő ivóvízkészletének megfelelő mennyiség. És azt tudta, hogy egyetlen kg textília legyártásához közel fél kg vegyszert használnak fel? Ráadásul a divatipar nagyjából 8.000 vegyi anyaggal dolgozik ruháink előállításakor. És azt meg tudná tippelni, hogy egyetlen mosás során mennyi műanyag oldódik ki a műszálas ruhákból? Akár 700.000 mikroműanyag részecske kerülhet a vízhálozatba, közvetett úton pedig a természetbe.

A környezetszennyezéshez mi magunk is jócskán hozzájárulunk megváltozott fogyasztói szokásaink révén. Manapság négyszer több ruhát vásárolunk, mint két évtizeddel korábban, ezzel páhuzamosan viszont jóval (átlagosan 36 százalékkal) rövidebb ideig viseljük őket, a megunt darabok jelentős részét (valamivel több, mint 80 százalékát) pedig a háztartási hulladék közé dobjuk, így esély sincsen arra, hogy ruháink az újrahasznosítás révén hasznos formában születhessenek újjá és hasznosulhassanak tovább. Pedig, ha csak egyetlen százalékkal több ruhát adnánk le szelektíven gyűjtve, már azzal 13 millió tonna szén-dioxidtól kímélhetnénk meg bolygónkat, ha pedig átlagosan kilenc hónappal tovább viselnénk a szekrényben található darabokat, 20 százalékkal csökkenthetnénk a ruháink okozta környezetterhelést.

Csak néhány kiragadott adat az e-bookból, amelyben nemcsak azt ismerheti meg közelebbről, hogy miként szennyezi a divatipar környezetünket, hanem azt is megmutatjuk, hogyan öltözködhet fenntarthatóbban úgy, hogy közben a praktikus, változatos, mutatós viseletekről és a ruháin keresztül történő önkifejezésről sem kell lemondania. „A divat ára” túlmutat a szokásos biopamut-újrahasznosítás-turkáló szentháromságon, az első lépésektől kezdve hasznos tanácsokkal és gyakorlati példákkal szemléltetve vezeti végig a fenntarthatóbb ruhatárhoz vezető úton, mely sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mint azt elsőre gondolná az ember.

Lapozzon bele online vagy töltse le ingyenesen az STKH weboldaláról itt:

STKH – A divat ára ebook

Megszakítás