Kezdőlap » Tudástár » Műanyagmentes » Minden a szelektív műanyag hulladékgyűjtésről

Minden a szelektív műanyag hulladékgyűjtésről

A szelektíven gyűjtött műanyag hulladék újrahasznosítása csak akkor működhet sikeresen és hatékonyan, ha betartjuk a rá vonatkozó szabályokat. Össze is foglaltuk, hogy mire kell odafigyelni.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a (családi házas övezetben működő) házhoz menő rendszerben gyűjtött sárga zsákokba és a (társasházi övezetben használt) szelektív szigetek konténereibe kizárólag csomagolási hulladék kerülhet. Hogy a leggyakoribb példákat említsük, ide tartoznak:

  • az ásványvizes és üdítős palackok,
  • a tisztítószeres és mosószeres flakonok,
  • a tusfürdős és samponos flakonok,
  • a nejlon szatyrok,
  • a fóliák és dobozcsomagolások,
  • a felvágottak és szeletelt kenyerek csomagolásai,
  • a joghurtos margarinos dobozok.

Persze nem minden flakon, doboz, palack készül ugyanabból a műanyagból, így a döntés során nagy segítséget jelenthetnek a környezetvédelmi termékjelek. A csomagolásokon ellátott háromszöget formázó nyilak egy számmal a közepükön azt mutatják meg, hogy az adott termék milyen anyagból készült. A műanyagok esetében az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások szelektíven gyűjthetők. A környezetvédelmi termékjelekről itt írtunk részletesen, de a honlapunkon további tájékoztató anyagok is találhatók, amelyek a szabályos szelektív gyűjtést segítik.

A szelektív szigetek kapcsán (a tapasztalatok miatt sajnos) muszáj megemlíteni, hogy a konténerek mellé tilos kihelyezni hulladékot, még akkor is, ha azok már megteltek. Ez ugyanis illegális lerakásnak minősül, amelyre pénzbírság szabható ki. Ez értelemszerűen a nem oda való hulladékfajtákra (pl. vasalódeszka, kerékpár, televízió és a sort hosszasan folytathatnánk) és az egyébként a konténerekbe dobható hulladékokra is igaz. A szabályok mellett természetesen már önmagában közös érdekünk, a kulturált lakókörnyezet megóvása érdekében sem tanácsos a szelektív szigetek környéként hulladékkal elárasztani.

A műanyag csomagolási hulladék lapítva, szárazon dobható a sárga zsákokba és a szelektív konténerekbe hiszen a kezelése csak így működhet igazán hatékonyan, a szállítási költségek így optimalizálhatók és a tisztítás is kevesebb vegyszer és energia felhasználásával történhet. Emellett az sem utolsó szempont, hogy a lapítás révén a nagyobb műanyag csomagolási hulladékok az eredeti méretük harmadára, negyedére préselhetők, így akár háromszor annyi hulladék fér el egyetlen zsákban vagy konténerben. Utóbbiak esetében így a többi lakos számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy a lehető legtöbb hulladékot helyezze el a szelektív gyűjtőben.

A nem csomagolási eredetű műanyag hulladékoktól is megszabadulhat fenntartható módon a hulladékudvaroknak köszönhetően.

Megszakítás