Kezdőlap » Tudástár » Minden a használt étolaj leadásáról

Minden a használt étolaj leadásáról

Minden a használt étolaj leadásáról
A használt étolaj sokszor a lefolyóban végzi annak ellenére, hogy újra feldolgozható lenne. És annak ellenére, hogy különösen káros a környezetre, ezért még a kommunális kukákba sem lenne szabad kidobni. Az újrahasznosítható hulladékfajták témakörében mégis alig-alig kerül szóba a használt étolaj, pedig kérdés akad bőven a hatásaival, leadásával és újra feldolgozásával kapcsolatban. Ezekből válaszoljuk meg a leggyakoribbakat és legfontosabbakat.

Miért ne dobja a kommunális kukába?
A kommunális hulladékgyűjtőkben nehezen lebontható anyagként jelenik meg, amely a háztartási hulladékkal keveredve nagyban nehezíti annak kezelését.

Miért ne öntse a lefolyóba és a WC-be?
A lefolyóba és a WC-be öntött használt étolaj a csatornarendszerbe vagy a természetes vizekbe kerül. Előbbi esetben a szennyvíztisztítók terhelését növeli, valamint lerakódva komoly dugulásokat és károkat okozhat a csőhálózatban, amelynek javítása sokszor nemcsak igen költséges, hanem bonyolult és időigényes, így számos kellemetlenséggel járhat. utóbbi esetben pedig jelentősen csökkenti a természetes vizek oxigénszintjét, gátolja a bennük élő élőlények oxigénfelvételét, valamint felborítja a vizek természetes egyensúlyát.

Mennyire káros a használt étolaj a vizekre?
Már a lábosok alján maradt néhány cseppnyi olaj is több ezer liter élővizet szennyezhet el, egy liter étolaj pedig akár egymillió liter vizet tehet felhasználásra alkalmatlanná. Már ezekből a számokból is látszik, hogy ha mindenki csak egy kevés étolajat önt a lefolyókba, már az hatalmas mennyiségű ivóvizet tesz tönkre, aminek a megtisztítása ennek megfelelően hatalmas költségekkel jár, miközben ezt lehetne akár fejlesztésekre is fordítani.

Miért ne öntse a talajra?
A talajban olyan záróréteget képez, amely gátolja a növények víz- és ásványianyag felvételét, ráadásul a talaj légáteresztő képességét is rontja.

Hol adható le a használt étolaj?
Zöldudvarainkban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat befizető lakossági ügyfeleinknek évente 12 alkalommal 5 liter használt növényi étolajat adhatnak le ingyenesen. Ide kattintva megtekintheti, hogy lakóhelye alapján melyik zöldudvarunkon adhat le használt étolajat. Ezen kívül akadnak olyan benzinkutak vagy egyéb szolgáltató által működtetett gyűjtőpontok, ahol tőlünk függetlenül szintén visszagyűjtik a használt étolajat, de ezek előfordulása településenként igen eltérő lehet.

Hogyan adható le az STKH zöldudvaraiban a használt étolaj?
A használt étolajat víztől és amennyire csak lehet minden egyéb szennyeződéstől (pl. panírmorzsától) mentesen – lehetőleg leszűrve – tudjuk befogadni. A behozott olajat zöldudvarainkon külön erre a célja kijelölt hordókba tudja beleönteni.
A fentiek mellett környezettudatos és kényelmi szempontból is a legcélszerűbb többször is használható, széles nyílású és erősebb, vastagabb falú műanyag tárolóban gyűjteni otthon a használt étolajat. Így egyfelől kevesebb műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az átöntése és tárolása is sokkal kényelmesebb a hétköznapokon.

Az étolaj bolti csomagolása gyűjthető szelektíven?
Az étolaj bolti csomagolása tekintettel arra, hogy szennyezett, nem gyűjthető szelektíven, helye a kommunális hulladék között van.

Hogyan hasznosítják újra a használt étolajat?
Az összegyűjtött étolajat egy erre engedéllyel rendelkező cég szállítja el tőlünk. A begyűjtés után megtisztított olajból az újrafeldolgozás során a biodízel egyik értékes komponenseként hasznosítják, illetve kismértékben festék és aszfaltgyártás során is felhasználják.

Megszakítás