Kezdőlap » Tudástár » Mit kell tennünk a fecskék védelmében?

Mit kell tennünk a fecskék védelmében?

Nem véletlenül fogalmaztunk így: tennünk kell. A mögöttünk hagyott évtized sem volt elegendő ugyanis arra, hogy a fecskék száma jelentősen emelkedni kezdjen. A drasztikus csökkenés megállni látszik, viszont továbbra is 2 millió példánnyal kevesebb a fecske Magyarországon a korábbi állományokhoz képest. Minimális odafigyeléssel és egy kis szemléletváltással azonban sokat tehetünk kedvenc énekesmadarainkért.

Magyarországi tartózkodásuk alatt a fecskék kétszer is költenek, ehhez azonban nyugodt, biztonságos helyszínre van szükségük. Éppen ezért az első és legfontosabb, hogy ne verjük le a nehezen megépített fészkeket! A lebetonozott utak és a megváltozott, modern építkezési szokások miatt a fecskék sokkal nehezebben találnak elegendő sarat és ideális helyszínt a fészekrakáshoz, mint néhány évtizeddel korábban.

A törvény egyébként nemcsak a fecskéket, hanem tojásaikat és fészkeiket is védi. Eszmei értékük 50.000 Ft. Viszont ne a büntetés elkerülése legyen az elsődleges szempont! Vigyázzunk a fecskékre a környezetünkben betöltött szerepük és hétköznapokat bearanyozó vidám énekük miatt. Tiszteljük őket, ahogyan további természeti értékeinket. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy sokkal hasznosabbak, mint azt elsőre gondolnánk.

Segítsük a fészekrakást, „csináljunk sarat”! Ha sok fecske próbálkozik a környéken fészekrakással, de nem találnak hozzá alapanyagot, akkor locsoljuk fel jó alaposan a poros, kiszáradt talajt, a többit a madarak intézik.

Zavaró a madárcsicsergés? Szereljünk a ház falára mesterséges fészket messze az ablakoktól vagy olyan helyiségek közelébe, ahol biztosan nem zavarnak majd az énekesmadarak. Egy kézműves darab otthonunk igazi ékessége lesz, ráadásul ma már számtalan helyről gyorsan és olcsón beszerezhetjük őket. 

Kellemetlen a madárpiszok? Erre az ún. fecskepelenka jelenti a megoldást, amely lényegében egy, a fészek alá kihelyezett egyszerű fadarab, amelyet évente elég egyszer cserélni.

És persze védjük a környezetünket! Tegyünk minden egyes nap azért, hogy a klímaváltozás hatásait ne érezze meg természeti környezetünk és az élővilág. Ezzel mi, emberek is csak jól járunk.

Megszakítás