Kezdőlap » Tudástár » E-hulladék » Az elektronikai termékek és az e-hulladék környezettudatos kezelése

Az elektronikai termékek és az e-hulladék környezettudatos kezelése

Az elektronikai termékek és az e-hulladék környezettudatos kezelése

Hogy az e-hulladék miért jelent komoly veszélyt természeti környezetünkre és hogy a helyzet valójában mennyire súlyos arról már részletesen beszámoltunk. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy milyen válaszokat adunk a felmerülő problémákra és hogyan kezelhetjük tudatosan, fenntartható módon elektronikai eszközeinket, berendezéseinket úgy, hogy az általuk nyújtott kényelemről se kelljen lemondani, de közben Földünket se romboljuk. Természetesen ezt is megmutatjuk.

Lássuk meg az értéket a használt elektronikai termékekben

Elvégre nem minden hulladék, amire már nincsen szükségünk. Az elektronikai eszközök és berendezések piaca az egyik leggyorsabban változó és fejlődő ágazat, amely őrült tempóban kínál folyamatosan újabb, gyorsabb, erősebb, hatékonyabb és persze divatosabb eszközöket.

Bár ezeknek sokszor nehéz ellenállni, érdemes átgondolni, hogy megéri-e minden alkalommal vadonatúj terméket vásárolni. Számos használt készülék úgy kerül eladósorba, hogy a funkcióit még tökéletesen ellátja, hibátlanul működik, tulajdonosa más megfontolásból cseréli le a megunt eszközeit. Jól szemlélteti ezt, hogy sok üzlet már a használt árucikkekre is vállal garanciát. Így sokszor ezek okosabb, takarékosabb és környezetbarát megoldást jelentenek, amivel a vásárló és bolygónk is csak nyerhet.

Fontos, hogy a saját, lecserélésre váró elektronikai eszközeinkben is meglássuk az értéket. A jó állapotú, még hibátlanul működő termékeket ma már számtalan platformon értékesíthetjük (vagy akár ingyenes elvitelre is felkínálhatjuk).

Minden egyes használt eszköz vásárlása visszaveti az igényt az új termékek előállítására, ez pedig hosszú távon jelentősen csökkenti a természeti környezetünkre nehezedő, a gyártási folyamatok okozta terhelést.

Nézzük meg hol és kitől vásárolunk

Természetesen az sem mindegy, hol és kitől vesszük elektronikai eszközeinket és berendezéseinket. A tudatos vásárlói döntésben kulcsfontosságú szerep jut annak, hogy mely üzleteknek és gyártóknak szavazunk bizalmat, hiszen nem mindegy, hogy egy olyan vállalatot „támogatunk” vásárlásunkkal, amely komoly környezetszennyező hírében áll vagy inkább olyan céget keresünk fel, amelyről köztudott, hogy rengeteget tesz a környezetvédelem érdekében. Ilyenkor persze érdemes arra is odafigyelni, hogy a zöld arculat valós értékeket rejt vagy csupán hangzatos ígéretekről van szó, a zöldre mosás, vagyis greenwashing jelensége ugyanis egyre elterjedtebb.

Tervezzünk hosszú távra

A pazarlás és hulladéktermelődés egyik legjobb ellenszere, ha minél jobban meghosszabbítjuk elektronikai eszközeink élettartamát. Ebben kulcsszerepet játszik egyfelől a tudatos vásárlás, hiszen egy kis utánajárással könnyedén kideríthető, hogy az adott termékkategória mely márka/típus/széria készülékei nem mennek tönkre egy év használat után. Szintén sokat tehetünk a hulladéktermelés ellen, ha kisebb meghibásodások esetén nem ítéljük azonnal kidobásra az adott eszközt, inkább megjavítjuk, megjavíttatjuk.

„Dobjuk jó helyre” a hulladékot

Ha egy elektronikai termék az életciklusa végére ért, fontos, hogy a megfelelő formában szabaduljon meg tőle. Az e-hulladék nem a kommunális gyűjtőbe való, hiszen ahogyan arról korábban is írtunk az elektronikai termékekben számos olyan alkatrész és anyag található, amelyek a hagyományos hulladék semlegesítési eljárások közben nem semmisülnek meg

Az e-hulladék környezettudatos kezelésének számos módja akad a háztartási nagygépek csereprogramjától kezdve az üzletek visszavételi akcióin át egészen a hulladékudvari leadásig. Utóbbiakból például egészen pontosan 17 telepet üzemeltetünk a szolgáltatási területünkön, amelyek mindegyikében leadhatók az e-hulladékok legváltozatosabb fatái, amelyeket természetesen külön gyűjtünk.

Az itt leadott elektronikai és elektromos eszközöket, berendezéseket egy külön erre a területre specializálódott, kezelési és hasznosítási engedéllyel rendelkező cégnek adjuk tovább. A cég a beszállított elektronikai hulladékot minőségük szerint tovább válogatja, majd ezt követően előkezeli, bontja. A kézi bontásra nem alkalmas hulladékok sem vesznek kárba, azokat gépi technológiával rendelkező feldolgozókhoz, hasznosítókhoz szállítják tovább. Az elektronikai hulladékok a feldolgozás után kohászati másodlagos nyersanyagként, újrahasznosítható anyagokként és kisebb részben nem újrahasznosítható anyagokként kerülnek véghasznosításra, illetve megsemmisítésre.

Megszakítás