Kezdőlap » Tudástár » Környezetvédelmi termékjelek » Mik azok a környezetvédelmi termékjelek?

Mik azok a környezetvédelmi termékjelek?

Sokszor látta már a papírcsomagolások, flakonok, fém- és műanyag dobozok alján a nyilakból álló háromszöget egy számmal a közepén, de sosem tudta pontosan, hogy mit is jelent? Akkor itt az ideje közelebbről is megismerni ezeket az ikonokat – hivatalos nevükön környezetvédelmi termékjeleket -, hiszen nemcsak a hulladék szelektív gyűjtéséhez nyújtanak hasznos segítséget, hanem a környezettudatos vásárláshoz is.

A környezetvédelmi termékjelek kapcsán számos elmélet és félreértés kering. A leggyakoribb tévhitek egyike, hogy azt jelölik, az adott csomagolás újrahasznosított anyagból készült. Ez nem igaz, ahogyan az sem, hogy csak azok a csomagolások kapják ezt a jelet, amelyek újrahasznosíthatók.

A számmal ellátott, háromszöget formázó nyilakból álló környezetvédelmi termékjelek valójában az adott termék összetételére hívják fel a figyelmet, vagyis „csupán” azt mutatják meg, hogy milyen típusú műanyagból, papírból, fémből, üvegből (stb.) készültek a termékek. Ennek ismeretében már könnyedén eldöntheti, hogy melyik hulladékfajtát dobhatja be a szelektív gyűjtőbe és melyiket nem, valamint a vásárlások során is segítenek ezek a jelzések környezettudatos döntést hozni.

Fontos kiemelni, hogy a háztartások számára rendszeresített sárga és kék zsákok, valamint szelektív gyűjtőszigetek konténerei kizárólag csomagolási hulladék gyűjtésére szolgálnak. Így értelemszerűen nem dobható a szelektív gyűjtőkbe minden olyan hulladéktípus, amely a termékjel (és anyaga) alapján újrahasznosítható lenne. Hogy egy látványos példát említsünk, az egyébként újra feldolgozható (a műanyagok között 5-ös termékjelű) polipropilén gyakran lökhárítók és autókárpitok alapanyaga, ezeknek azonban nyilván semmi keresnivalója a szelektív háztartási hulladék közt.

A háztartási papírhulladék esetében azonban akadnak kivételek, hiszen az újságok, magazinok, szóróanyagok, iskolai füzetek, stb. nem számítanak csomagolási hulladéknak, de természetesen gyűjthetők szelektíven a kék zsákokban és a szigetek konténereiben is. A szelektív gyűjtés szabályiról és arról, hogy mi kerülhet a zsákokba honlapunkon a szolgáltatásaink és a tudástár menüpontok alatt talál részletes információkat.

Megszakítás