Kezdőlap » Tudástár » E-hulladék » Miért okoz komoly károkat az e-hulladék?

Miért okoz komoly károkat az e-hulladék?

Miért okoz komoly károkat az e-hulladék?

„Kidobásra ítélt” elektromos és elektronikus eszközeink, berendezéseink első ránézésre nem tűnnek túlzottan ártalmasnak az emberi egészségre és a természeti környezetünkre. A valóság ezzel szemben az, hogy az e-hulladék igenis súlyos problémát jelent, nem egy típusa például egyenesen veszélyes hulladéknak minősül, ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük őket. Különösen igaz ez napjainkban, amikor őrületes tempóban cseréljük, fogyasztjuk a kényelmi termékeket, eszközöket, amivel egy időben a termelődő hulladék mennyisége is óriási méreteket ölt.

Az e-hulladék káros hatásai

Az elektronikai és elektromos eszközök, berendezések túlnyomó többsége olyan nehézfémeket és vegyületeket tartalmaz, amelyek a hétköznapi, rendeltetésszerű használat során nem ártalmasak, viszont a természeti környezetbe kerülve súlyosan károsítják a vizeket, a levegőt és a talajt, ezeken keresztül pedig az élővilágra is veszélyt jelentenek.

Az e-hulladékban található legveszélyesebb anyagok közé tartozik az ólom, a kadmium és a higany, de a báriumvegyületek, a berillium és a dioxin is jelentős károkat képesek okozni. És akkor azokról a készülékekről még nem is beszéltünk, amelyek akkumulátort tartalmaznak, hiszen az ezekben található ólom mellett az erős sav is komoly problémát jelent. A talajba kerülve ugyanis kioldja a nehézfémeket, amelyek a felszín alatti vizekbe juthatnak, innen pedig már az élővilággal is könnyedén kapcsolatba kerülhetnek.

Az e-hulladékok legkárosabb elemei

Az régóta közismert, hogy az ólomra és a higanyra megéri odafigyelni, viszont a többi, emberi szervezetre is veszélyes elemről és vegyületről kevesebb szó esik. Pedig akad belőlük bőven az e-hulladékokban, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az alábbi listában.

Így szabadulhat meg környezettudatosan az e-hulladéktól

Ahogyan a bevezetőben is említettük, az elektronikai eszközök és berendezések legnagyobb hányada olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kommunális hulladék hagyományos kezelési eljárásai során nem semmisülnek meg. Ezek a természeti környezetbe kikerülve súlyosan károsítják a levegőt, a vizet és a talajt, ezen keresztül pedig az élővilágra, köztük az emberi szervezetre is veszélyt jelentenek.

Az e-hulladéktól kulturált és fenntartható módon szabadulhat az STKH zöldudvaraiban. Az itt leadott eszközöket és berendezéseket egy erre a területre specializálódott cégnek adjuk tovább, így az e-hulladék egy része újrahasznosításra kerül, értékes másodalapanyagként visszakerül a gazdaság körforgásába. Ez a gyártási folyamatok iránti igény csökkenésével jár, amivel értelemszerűen szintén hozzájárulhat a környezetszennyezés visszaszorításához. A zöldudvarokban „kidobható” e-hulladékok listáját itt találja.

Az e-hulladék tudatos kezelése kapcsán muszáj megemlíteni, hogy a minél nagyobb arányú újrahasznosítás az illegális koltán bányászat visszaszorítása miatt is különösen fontos. A koltánércet számos elektronikai eszköz (például mobiltelefonok, tabletek, fényképezőgépek, stb.) gyártása során használják, a kinyerése azonban sokszor embertelen körülmények között, erdőirtással, orvvadászattal és kihalás szélén álló állatfajok veszélyeztetésével kísérve zajlik Afrikában, amelyről a „Kényelem ára” című menüben írtunk bővebben.

Megszakítás