Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Környezettudatos karácsonyi készülődés: az STKH adventi kalendáriuma

Környezettudatos karácsonyi készülődés: az STKH adventi kalendáriuma


Hamarosan itt a karácsony és az új esztendő! A következő hetekben lassan elcsendesednek a dolgos hétköznapok is, a legtöbb gondolat pedig az ünnepi előkészületek körül forog majd. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a karácsonyi nagytakarítás, fenyőfa-szemle, ajándékvadászat, valamint a bejgli- és szaloncukor kóstolók között sem feledkezzünk meg a környezettudatosságról. Az igazán fontos dolgok közt ugyanis bolygónknak is helye van a szívünkben, ezért most megmutatjuk, hogy az ünnepi előkészületek fenntartható módon megvalósíthatók is anélkül, hogy a hamisítatlan ünnepi hangulat bármit is vesztene varázsából. Sőt, a listánkban bemutatott ötletekkel még különlegesebbé, hangulatosabbá teheti az idei karácsonyvárást!

A „kinyitott ablakokat” galériánkban tekintheti meg.


24) Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!


23) Takarékoskodjon az égősorokkal és a fényfüzérekkel

A gyönyörűen kidíszített, kivilágított otthon szívmelengető látvány, viszont, ha vendégségbe indul, ne feledkezzen meg a fényfüzérek és égősorok lekapcsolásáról. Napközben is megéri spórolni a mesterséges fényekkel, néhány gyertya sokkal hangulatosabb és környezetbarátabb választás, ha szeretné kiélvezni a karácsonyi fényeket.


22) Lássa meg az értéket régi kedvenceiben

Bútorok, elektronikai eszközök, ruhák, játékok és a sort hosszasan folytathatnánk. Lássa meg az értéket régi, lecserélésre ítélt kedvenceiben és jusson eszébe, hogy a szép, használható, jó állapotú tárgyakkal másoknak mekkora örömet szerezhet. Ajándékozza, adományozza el őket!


21) Élvezze a bio gyapjú- és pamut melegét

Imádja a karácsonyi pulóvereket vagy csak szimplán felfrissítené ruhatára melegebb részét? Felejtse el a fast fashion darabokat idén és válogasson a bio gyapjú- és pamut darabok közt. A legdivatosabb fazonokat itt is könnyedén megtalálja, ráadásul ezzel kicsit Földünket is megajándékozza.


20) Kényeztesse bőrét környezetbarát kozmetikumokkal a téli hidegben

A nagy mínuszokban fokozottan odafigyelünk a bőrápolásra, ilyenkor jóval több kozmetikumot használunk a megszokottnál. Érdemes bio- vagy natúr termékfajtákat választani, hiszen ezek sem bőrünket, sem természeti környezetünket nem károsítják, hiszen nem tartalmaznak vegyi anyagokat.


19) Ne dobja ki a kinyúlt pulcsikat, varrjon belőlük kesztyűt

Kinőtte, megunta, kiszakadt, kifakult vagy kimoshatatlan folt esett rajta? Ne dobja ki kedvenc pulcsijait! Inkább varázsoljon belőle hangulatos kesztyűt, a maradék anyagot pedig akár a karácsonyi dekorációhoz is felhasználhatja (kiegészítőként, télapó zokniként). A legjobban sikerült darabok akár egy kedves ajándékként is megállják a helyüket.


18) Válasszon lebomló, elültethető üdvözlőkártyákat a hagyományos papír helyett

Év végén szeretné megköszönni partnerei és kollégái munkáját egy kedves üdvözlőkártyával, de a sablonos megoldásoktól kirázza a hideg? Válasszon olyan kártyát, amelyet a címzett később elültethet! Bizony, számos olyan karácsonyi üdvözlőlapot találni ma már, amely 100%-ban lebomló anyagból készült, a rostok közt pedig növények magja található. Ötletes és figyelmes megoldás karácsonyra. A címzettnek és Földünknek egyaránt.


17) Látogasson el a helyi termelőkhöz friss alapanyagokért

A helyi termelőknél friss és ízletes zöldségeket, gyümölcsöket kaphat, amivel még különlegesebbé teheti a karácsonyi menüt, ráadásul a kedves kiszolgálás is biztosan jól esik majd az ünnepek előtt. És még a környezetének is jót tesz, hiszen az export áruk szállítása komoly károsanyag terhelést jelent természetünknek.


16) Használjon szezonális zöldségeket és gyümölcsöket

A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal ízletesebbek és környezetbarátabbak, mint az üvegházas társaik. Az idény finomságaival könnyedén feldobhatja, még finomabbá varázsolhatja a karácsonyi menüt, de immunerősítő téli reggeli és vacsora alapjaként is tökéletesek.


15) Tervezze meg időben a karácsonyi menüt

Így marad ideje, hogy a klasszikus fogások mellé néhány újdonsággal is meglepje családját. Az alaposan átgondolt karácsonyi menüvel nemcsak nagy örömet és egy felejthetetlen élményt szerezhet szeretteinek, de a kapkodástól és a stressztől is megkímélheti magát, ráadásul jóval kevesebb étel veszik majd kárba. Így a környezetünk is nyer és az ünnepi hangulatnak is önfeledten engedheti át magát.


14)Nyugodtan válasszon vágott, élő fenyőt

A karácsonyfának szánt fenyőket külön erre a célra ültetik és nevelik, így nyugodt szívvel megvásárolhatja az ünnepekre. Ezek az fák növekedésük alatt ráadásul 8-15 éven át jelentős mennyiségű szén-dioxidod kötnek meg és persze oxigén is termelnek, 10 év alatt akár 100 tonnát hektáronként. Vagyis a környezettudatosság jegyében nem kell lemondania kedvenc fenyőfajtájáról karácsonykor.


13) Váltson LED égősorra

Akár a bejárat, az ablakkeretek vagy a fa díszítéséről van szó, sokkal hatékonyabb és zöldebb megoldást jelent egy LED égősor. Minden mellettük szól a hangulattól kezdve a takarékosságig. A hagyományos égőknél sokkal jobban bírják a kapcsolgatást, jóval hosszabb az élettartamuk és átlagosan 85%-kal kevesebb energiát használnak, a fényük pedig természetesebb. A használt égősort leadhatja az STKH zöldudvaraiban, így fenntartható módon válhat meg tőle.


12) Kidobás helyett mentse meg a díszeket, kiegészítőket

Egy-egy sérült gömb miatt nem kell lemondania szeretett díszeiről. Egy kisebb karcolás, kopás, repedés könnyedén javítható, elfedhető. Egy kis kézműves ügyeskedéssel feldobhatja régi kedvenceit, amelyek rengeteg örömet okozhatnak még ahelyett, hogy hulladékként végeznék.


11) Csomagoljon zölden és keveset

Az ünnepek alatt rengeteg csomagolópapír fogy, amelyekben csupán néhány percig gyönyörködhet a fa alatt. Erre is létezik azonban környezetbarát, pazarláscsökkentő megoldás: használjon újrahasznosított vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírból készült csomagolásokat. Az előre megbeszélt ajándékokat pedig elég akár egy masnival átkötni, így minimálisra csökkentheti a hulladékot.


10) Fölösleges apróságok helyett káprázatos aprósütemények

A céges karácsonyi ajándékozások sokszor komoly fejtörést okoznak. A többnyire a fiókok mélyén végző apróságok helyett lepje meg munkatársait saját készítésű karácsonyi süteménnyel. Egy szép fóliával és a tökéletes recepttel garantált a siker, ráadásul a pazarlás elleni küzdelemből is kiveheti részét. Mi biztosan örülnénk a következő süteményeknek >> 


9)Vásárlás helyett készítse el gyermekeivel az ajándékokat

A legkisebbek is szeretnék meglepni szeretteiket karácsonykor, ilyenkor pedig természetesen a szülőkhöz fordulnak segítségért. Ahelyett, hogy beszerezne nekik valami apróságot az üzletekből, üljenek össze és készítsenek saját ajándékot közösen. Ez nem csupán egy kellemes családi program, hanem remek lehetőség arra, hogy a mentett értékek új formában szülessenek újjá. Íme néhány káprázatos inspiráció >> 


8) Adja vissza a futárnak a fölösleges dobozokat

Ha online is rendel karácsonyi ajándékot, a kézbesítéskor megéri megkérdezni a futárt, szüksége van-e a kartonra, amiben a csomagot hozta. Nekik sokszor jó szolgálatot tehet, így a papír a lehető legtöbbször hasznosul ahelyett, hogy a kukában végezné vagy a helyet foglalná otthonában. Mindenki jól jár: Ön is, a futár is és a bolygó is.


7) Tegye zöldebbé a karácsonyi nagytakarítást

Az ünnepi nagytakarításhoz használt vegyszereket cserélje környezetbarát, természetes tisztítószerekre. Fölösleges súrolószerrel és egyéb káros anyagokkal terhelni a lefolyókat és környezetünket veszélyeztetni, mikor sok esetben egy fél citrommal is csodát tehetünk, és akkor az eukaliptuszt és a teafát még nem is említettük. Mesés illatokkal frissítheti fel otthonát néhány egyszerű praktikával >>


6) Varázsoljon gyönyörű dekorációt mentett értékekből

Az ünnepek előtti szelektálás, nagytakarítás során számos kevésbé értékes régi dolog előkerül majd. Kinyúlt pulóverek, megkopott üvegpoharak és persze néhány könyv megviselt borítóval a szekrény mélyéről. Ne hagyja, hogy kárba vesszenek régi kedvencei, inkább hosszabbítsa meg élettartamukat és adjon nekik új funkciót. Alakítsa őket például egyedülálló karácsonyi dekorációvá az alábbi zseniális kreatív tippekkel >>


5) Nézze meg jobban, mit dob ki a karácsonyi nagytakarítás közben

Idén kezdje picit korábban a karácsony előtti szelektálást, hogy a még menthető értékek ne kerüljenek kidobásra! Rengeteg alig használt ruha, társasjáték vagy elektronikai eszköz végzi a kukában kifogástalan állapotban. Pedig régi kedvenceit számtalan felületen el is adhatja, de ingyen is felkínálhatja. Így nemcsak a hulladék mennyiségét csökkenti és tesz jót a természettel, hanem másoknak is örömet szerezhet.


4) Csempéssze be a természet csodáit otthonába

Adja át magát teljes mértékben az ünnepi hangulatnak! A szegfűvel díszített narancsok varázsát mindenki ismeri, de akad még jó néhány természetes alapanyag, amelyekkel könnyedén megidézheti a karácsony illatát. Cserélje a műanyag dekorációkat tőzegáfonyára, dióra vagy éppen fenyőtobozra. Így készíthet mesés dekorációkat belőlük >> 


3) Élvezze ki a tél csodáit, sétáljon nagyokat

Az adventi időszakban elcsendesedik körülöttünk a világ, a téli természet csodái pedig nyugalommal töltik fel az ember lelkét. Használja ki ezt az időszakot a kikapcsolódásra és sétáljon nagyokat az erdőben, de ha teheti, a hétköznapi teendőket is tudja le gyalogosan. Megéri, hiszen nemcsak a természet ajándékait élvezheti, de a karbon-lábnyomát is jelentősen csökkenti.


2) Készítsen álomszép adventi koszorút természetes vagy újrahasznosított alapokból

 A kalendáriumokhoz hasonlóan az adventi koszorút is elkészítheti saját kezűleg, amely egyedi ékessége lesz otthonának. A környezettudatosság megjelenhet a koszorú alapját adó keretben és díszítésben egyaránt. A műanyag kiegészítők helyett használhat például tobozokat, gesztenyét, újrahasznosított papírból készült dekorációkat, de ebben a listában további kreatív tippeket talál >>


1) Lepje meg saját kézműves kalendáriummal gyermekeit: imádni fogják!

A kézzel készített meglepetések nemcsak kedvesebbek, de sokkal zöldebbek is. A kis vászonzsákok, az anyagból varrt mikulás zoknik és az újrafelhasznált papírból készült csomagok mind-mind különlegesebbé és környezetbarátabbá teszik a „karácsonyvárást”, mint a bolti kalendáriumok, amelyekkel ráadásul rengeteg papír és csomagolóanyag vész kárba. Mutatunk is néhány kreatív ötletet: kattintson a listáért >>


 

 


Megszakítás