Kezdőlap » Tudástár » Zöldudvari érdekességek » Szakértő kezekben a szelektív hulladék

Szakértő kezekben a szelektív hulladék

A zöldudvaroknak komoly szerepe van abban, hogy értékeinket körforgásban tarthassuk. Ahhoz, hogy minél nagyobb mennyiségű hulladék hasznosulhasson újra a zöldudvarok folyamatos, zavartalan működését biztosító kollégák éles szemére és szakértelmére is szükség van.

A zöldudvarokban a legváltozatosabb hulladékfajták leadhatók, egészen pontosan anyagfajták szerint 16 frakciót különböztetünk meg. Kulcsfontosságú, hogy minden hulladéktípus a megfelelő gyűjtőbe kerüljön, méghozzá szabályosan. Erre jelent garanciát, hogy minden zöldudvari átvevő kollégánk környezetvédelmi végzettséggel rendelkezik, így szakértői szemmel tekint a hulladékra. Munkájuk az iránymutatással és a hulladéklerakás felügyeletével nem ér véget, hiszen amellett, hogy biztosítják a tiszta, rendezett, biztonságos körülményeket, folyamatosan nyomon követik és dokumentálják az átvett mennyiséget hulladéktípusonként.

A szelektív részleg művezető, illetve részlegvezető kollégái a beérkező adatok alapján folyamatosan ellenőrzik a 17 zöldudvarban található összes hulladékgyűjtő telítettségi állapotát. Ezek alapján úgy szervezik meg a konténerek elszállítását, hogy azok a lehető legmagasabb kihasználtság mellett induljanak útnak, ezzel párhuzamosan pedig ügyfeleink folyamatosan, zavartalanul igénybe vehessék szolgáltatásainkat.  Mindezek mellett külön odafigyelést igényel a veszélyes hulladékok gyűjtéséhez és tárolásához szükséges feltételek biztosítása.

Környezetvédelmi, gazdasági és szervezési szempontból is különösen fontos, hogy a gyűjtőkapacitást a lehető legjobban kihasználjuk, partnereink „ne levegőt szállítsanak”. Nagyméretű hulladékfajták esetében azonban könnyedén előfordul, hogy nem éppen helytakarékos formában kerülnek a gyűjtőkbe. Ilyenkor munkagépek segítségével a hulladékot átforgatjuk, összenyomjuk, hogy a konténerekben ne maradjanak üres, kihasználatlan rések.

A logisztikai szervezőmunka mellett a háttérben számos adminisztrációs, gazdasági és jogi folyamat is fut egyszerre, egymással szoros összefüggésben. A rendszer hatékony működtetéséhez pedig erős informatikai háttérre van szükség. A zöldudvari folyamatok természetesen akkor működhetnek igazán hatékonyan, ha mindenki ismeri a lehetőségeket és szabályokat. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk ügyfeleink tájékoztatására, ahogyan a legváltozatosabb szemléletformáló aktivitásokra is.

Ahhoz, hogy a zöldudvarokból minél több hulladék kerüljön újrahasznosításra, ezáltal értékeinket körforgásban tarthassuk, a részlegek közti hatékony együttműködésre, magas fokú szervezettségre és rugalmas hozzáállásra van szükség.

Megszakítás