Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Sok kicsi nagyon sokra megy – ma van az Újrapapír Világnapja!

Sok kicsi nagyon sokra megy – ma van az Újrapapír Világnapja!


„Persze, a szelektív papírgyűjtés fontos, tudom, tudom… de úgysem azon múlik a bolygónk sorsa, hogy én hova dobom a papírt.” Ismerős ugye? De vajon tényleg tudja? Tisztában van azzal, hogy pontosan milyen súlyos károkat okoz a természeti környezetben a friss, új papír gyártása és hogy mekkora terhet vehet le bolygónk válláról, ha újrahasznosított papírra vált? Ködös szlogenek helyett, mi most a tényeket és a számokat gyűjtöttük össze. Álljunk meg közösen csak 5 percre az Újrapapír Világnapján és gondoljuk át, hogy milyen könnyedén és milyen sokat tehetünk a fenntarthatóbb jövőért az év többi napján is.

Azt már sokan tudják, hogy a papírt fontos szelektíven gyűjteni, azt viszont talán már kevesebben, hogy pontosan miért van erre szükség. Az logikus, hogy amennyiben nem a kommunális gyűjtőbe dobjuk a használt papírt, akkor jóval kevesebb hulladék keletkezik, amelynek az elszállítása és feldolgozása is sokkal gazdaságosabb, környezetkímélőbb. A másik komoly probléma, hogy a papír megsemmisülése közben metán kerül a levegőbe. Mivel a papír akár 5-10 alkalommal is újrahasznosítható, már csak az iménti két érv miatt is megéri odafigyelni arra, hogy a lehető legjobban kihasználjuk ezt a lehetőséget és minél később kerüljön végleg eldobásra a papírhulladék.

Az igazán nagy gondot azonban a gyártási folyamata okozza, ugyanis 1 kilogramm új papír (ez nagyjából egy nagyobb csomag fénymásolópapír súlya) legyártásához 2-3 kg fát, közel 50 liter vizet és nagyjából 10 kWh energiát használnak fel, de mészkő, kén, klór is felhasználásra kerül a folyamat során, valamint közel 1 kg szén-dioxid és metán keletkezik. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a szükséges faanyag kitermelése és szállítása is tovább terheli a környezetet.

A fakitermelés kapcsán muszáj megemlíteni azt a kevésbé ismert, de igen jelentős előrelépést, hogy ma már a papírgyártáshoz szükséges „fa alapanyag” mennyisége alapján tudatosan telepítenek erdőket. Ezeket fenntarthatóan kezelt erdőnek nevezik, és amellett, hogy folyamatosan pótolják a kivágott fákat, a talaj állapotára és az erdei élővilág háborítatlanságára is nagy hangsúlyt fektetnek. A fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fákból készült papírtermék eredetét a PEFC tanúsítvány igazolja.

Annak ellenére, hogy a fenntarthatóan kezelt erdők fáinak köszönhetően egyre hatékonyabban sikerül pótolni a papírtermelés miatt kivágott fák által termelt oxigént, illetve élőhelyet biztosítani a vadon élő állatoknak, az újrahasznosítás szerepe nem válik semmissé. Az új papír gyártásának igazán nagy hátránya ugyanis nem az erdőírtás, hanem a termelés során felhasznált és keletkező anyagok, gázok, amelyek károsítják környezetünket. Éppen ezért továbbra is törekedni kell arra, hogy a már legyártott papírt minél tovább felhasználjuk az újrahasznosításnak köszönhetően, így minél kevesebb új papír gyártására legyen szükség, amelynek igazán súlyos következményeit a következő tények és számok szemléltetik csak igazán.

Az új papírral szemben az az újrahasznosított papír gyártása során keletkező, biológiailag kezelt elfolyó víz sokkal kevesebb szennyező szervesanyagot tartalmaz, ráadásul itt a folyamat során nem használnak klórozott vegyianyagot sem. Az újrapapír előállítása ezen felül jelentősen csökkenti az energiafelhasználást, a szén-dioxid kibocsájtást és a fakitermelést.

Összehasonlítva a két eljárást, elmondható, hogy a visszagyűjtött papír feldolgozása során 40%-kal kevesebb üvegházhatású gáz, 56%-kal kevesebb energia és 43%-kal kevesebb víz kerül felhasználásra, mint az új papír előállításakor. Talán még a százalékos arányoknál is beszédesebbek a következő adatok. 1 tonna papír újrahasznosításával megkímélhető/megspórolható:

  • 12 idősebb fa
  • 4100 kw/óra elektromos energia
  • 31800 liter víz
  • 3 köbméter hulladék lerakóhely
  • 280 liter kőolaj

És bár az egy tonna papír első hallásra soknak tűnhet, hazánkban átlagosan nagyjából 100 kg papírt használunk fel fejenként egyetlen év alatt, vagyis közel 1 millió tonna papírhulladékot halmozunk fel. Természetesen még a háztartásokban keletkező papírhulladék egésze sem gyűjthető szelektíven, azonban a fenti számokból jól látszik, hogy amennyiben mindenki csak egy kicsivel többet a szelektív gyűjtőbe dobna, már akkor látványos eredményeket érhetünk el.

Szolgáltatási területünkön a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat megfizető ügyfeleink részére házhoz menő, járatrend szerinti és gyűjtőszigetes formában is biztosítjuk a szelektív papírhulladék gyűjtésének lehetőségét, sőt nagyobb mennyiségben zöldudvarainkon is leadhatja a felhalmozódott papírhulladékot. Fontos, hogy a feleslegessé vált papírt mindig lapítva dobja ki, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja el. A közismert nevén kék zsákos gyűjtés és a szelektív szigetes visszagyűjtés szabályairól és lehetőségeiről részletes információkat talál honlapunkon a „szolgáltatásaink”, illetve a „tudástár” menüpontok alatt.


Megszakítás