Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Ma van az Erdők Világnapja – 10 ok, amiért szeretjük és óvjuk őket

Ma van az Erdők Világnapja – 10 ok, amiért szeretjük és óvjuk őket


Szépek, zöldek és nagyon fontosak a bolygónak, egy szóval jó, hogy vannak – nagyjából ez ugrik be elsőre mindenkinek, ha az erdőkre gondol. De vajon mennyire vagyunk tisztában a pontos szerepükkel és azzal a rengeteg jó dologgal, amivel megajándékoznak minket?  Az Erdők Világnapja remek alkalom arra, hogy egy kicsit jobban elmélyüljünk a témában és közelebbről is megismerjük erdőinket. Íme 10 olyan érdekesség, amely után másként tekint majd a fák sokaságára.

  1. Oxigént juttatnak vissza a levegőbe

Akár egyetlen fa képes nagyjából 10 ember számára elegendő oxigént „kitermelni” és visszajuttatni a levegőbe, amelyet belélegzünk. Már önmagában ez elég nyomós indok odafigyelni az erdőkre.

  1. Segítenek megelőzni a globális felmelegedést

A tengerek és óceánok után az erdők kötik meg a legnagyobb mennyiségben a szén-dioxidot, így szerepük kulcsfontosságú a globális felmelegedés elleni küzdelemben is.

  1. Tisztítják a levegőt, amelyet belélegzünk

A fák lombkoronája képes megkötni a szálló porszemcséket és a hozzájuk tapadó olyan szennyező anyagokat, mint a nehézfémek, a korom, az olajszármazékok és az azbeszt, amelynek köszönhetően értelemszerűen sokkal egészségesebb, tisztább levegőt lélegezhetünk be. Egy 40 éves erdő hektáronként nagyjából 70 tonnányi szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből éves szinten.

  1. Frissítenek és hűtenek

A párolgásnak köszönhetően az erdők lehűtik maguk körül a levegőt, amely nehezebb a városi levegőnél, így kicserélődik azzal. A légmozgás így nemcsak lehűti, hanem fel is frissíti a levegőt.

  1. Segítenek megőrizni a talaj termékenységét

A fák gyökerei megkötik a talajt, így az esőzések során az erdők környékén a talaj és a benne található tápanyagok nem mosódnak ki. Arról nem is beszélve, hogy a lehulló levelek szintén táplálják a talajt és a benne élő organizmusokat.

  1. A folyókat is táplálják

Az erdők talajában a csapadék sokkal jobban felszívódik, a magasra nőtt fák lombkoronája pedig képes kinyerni a nedvességet a ködből. Így nagyban javítják a talaj vízcserélő képességét, amely révén a közelben található folyókat is jelentősen táplálják, hozzájárulnak azok vízkészletének megőrzéséhez, pótlásához.

  1. Az állatvilág közel 80%-ának adnak otthont

Az erdők nemcsak önmagukban színesítik a természetes környezetet, hanem rengeteg növénynek, gombának és baktériumnak adnak otthont, amelyek mind jelentősen hozzájárulnak bolygónk rendkívül színes biodiverzitásához. Elég csak arra gondolni, hogy az állatfajok közel 80%-a él az erdőkben. 

  1. A gyógyulásunkat is segítik az erdők

Az imént említett színes növényvilág nemcsak esztétikai, hanem orvosi szempontból is különösen előnyös. A leggyakrabban felírt gyógyszerek közel háromnegyedéhez az erdőkben található növények adnak legalább egy összetevőt.

  1. Remek helyszínt jelentenek a rekreációra

Egészségünkre nem csupán a gyógyszerek révén gyakorolnak közvetett módon pozitív hatást, hiszen remek helyszínt jelentenek túrákhoz, nagyobb sétákhoz és különféle sporttevékenységekhez, amely mind-mind nyugtató, rekreációs hatással bírnak. Természetesen az erdő zajai mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelyek már önmagukban képesek nyugtatólag hatni az emberekre.

  1. Komoly szerepük van a zajvédelemben

Amikor az erdők nyugtató, stresszcsökkentő hatásáról beszélünk, akkor muszáj megemlítenünk a zajvédelemben betöltött szerepüket is. Műszeres mérések kimutatták, hogy a fű, bokrok és fák együttesei jobban védenek a hanghatásoktól, mint a téglafalak. És bár konkrét erdőket nem találunk a városaink kellős közepén, már egy-egy útszéli fasor vagy park képes komoly mértékben enyhíteni a város ránk zúduló zaját, amely hosszú távon képes igencsak megterhelni szervezetünket.

A fentiek után talán minden eddiginél egyértelműbb, hogy az erdők olyan természeti kincseink, amelyek hiányát igencsak megéreznénk. Éppen ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk védelmükre, amelyért szerencsére már hétköznapi apróságokkal igen sokat tehetünk. Ebből a három legfontosabbat emeljük most ki gondolatébresztőként.

Ne szemeteljen az erdőkben: már egy-egy túrázás közben eldobott vizes flakon vagy csokipapír komoly károkat okozhat mind esztétikai szempontból, mind pedig a talajba kerülő lebomló anyagok révén. Arról nem is beszélve, hogy sajnos egyre gyakoribb jelenség az erdő szélén lerakott hulladék kupac, amelytől fenntartható és kulturált módon is megszabadulhat zöldudvarainkon, amelyekről honlapunkon részletesen is olvashat.

Gyűjtse szelektíven a papírhulladékot és vásároljon újrahasznosított papírt: egy hagyományos papírtermék akár 5 alkalommal is újrahasznosítható. Így fontos, hogy a papír a lehető legtovább maradjon körforgásban és a lehető legkevesebb új papírt kelljen előállítani, amelynek káros hatásairól korábbi cikkünkben itt írtunk

Válasszon fenntarthatóan kezelt erdők fáiból készült papírt: ma már a papírgyártáshoz szükséges „fa alapanyag” mennyisége alapján tudatosan telepítenek erdőket. Ezeket fenntarthatóan kezelt erdőnek nevezik, és amellett, hogy folyamatosan pótolják a kivágott fákat, a talaj állapotára és az erdei élővilág háborítatlanságára is nagy hangsúlyt fektetnek. A fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fákból készült papírtermék eredetét a PEFC tanúsítvány igazolja.


Megszakítás