Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Több száz fecskének ad otthont az STKH

Több száz fecskének ad otthont az STKH


A tavasz ígéretével érkező fecske csapatok telephelyeink rendszeres vendégei, méghozzá kollégáink nagy örömére. Vidám énekük boldogsággal, jókedvvel és élettel tölti meg a dolgos hétköznapokat. A sok jót nemcsak akartuk, hanem kell is viszonoznunk, hiszen a fecskék száma egyetlen évtized alatt 60%-kal csökkent hazánkban. Az STKH kollégái összefogtak, és 100 fecske-család számára telepítettek fészkeket a Föld napja alkalmából.

Megdöbbentő a felismerés: a régen oly természetesnek számító madárének és a fecskefészkek látványa ablakaink körül szinte észrevétlenül válnak lassan nosztalgikus emlékké. Pedig a fecskék számának drasztikus csökkenése az emberi tevékenység és kényelem következménye. A folyamatot csak akkor fordíthatjuk meg, ha felismerjük, hogy nemcsak védenünk, hanem segítenünk kell a fecskéket.

Az évente két alkalommal is költő énekesmadarak számára a legnagyobb segítséget a nyugodt, biztonságos költési helyszín biztosítása jelenti. Az STKH dolgozói ezért összefogtak és két telephelyünkön összesen 100 fecskepár számára telepítettek kézműves, mesterséges fészkeket.

A három héten át tartó tervezés, előkészítés, hegesztés, fúrás-faragás során az STKH munkatársai több mint 50 órányi önkéntes munkával és töretlen lelkesedéssel járultak hozzá a látványos végeredményhez. Útközben akadt néhány nehéz és nagyon sok örömteli pillanat is, de éles szemű és ügyeskezű kollégáink erőfeszítései végül célt értek.

A soproni telephelyünkön felállított építmény 48 fecske számára biztos nyugodt, biztonságos költési helyszínt és hosszútávú otthont.

A legkülönfélébb területekről érkező kollégák rendkívül hatékonyan dolgoztak össze és támogatták egymást egy-egy jó meglátással, ötlettel. Ezekre szükség is volt, hiszen rengeteg szempontot vettünk figyelembe már a tervezés során. Az anyagok kiválasztása, az ideális magasság meghatározása, egy speciális szellőzőrendszer betervezése, ellenállás az időjárás viszontagságainak, a tökéletes tájolás, sárlelőhely biztosítása a végleges helyszín mellett: kollégáink tényleg minden lelkesedésüket és szakértelmüket beletették a közösbe. A cikk alján található képriportban az első lépéstől kezdve nyomon követheti a fészkek építését. Lapozza át galériánkat!

Az első fészkeket már a felállításuk után megkörnyékezték a lelkes fecskecsapatok, az elmúlt napokban pedig jó néhányat már birtokba is vettek. Bízunk benne, hogy példánkat sokan követik a jövőben és néhány éven belül már arról számolhatunk be a Föld napján, hogy jelentősen megnőtt a hazai fecskék száma.     


Megszakítás