Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Egy nap a holnapért – A Föld napja – 2021.04.22.

Egy nap a holnapért – A Föld napja – 2021.04.22.


A Föld (hó)napja – szánjunk pár percet környezetünkre minden nap

Ma van a Föld napja, amely minden évben remek lehetőséget kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet és rádöbbenjük arra, hogy mindennapos életvitelünk és fogyasztási szokásaink mekkora károkat okoznak a természeti környezetünkben és az élővilágban. Az idén 51. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi mozgalom jeles napjának célja természetesen nemcsak a figyelemfelhívás, hanem olyan változások elősegítése, amelyek révén fenntarthatóbb, környezettudatosabb szokások alakulnak ki a hétköznapokban.

Fontos tehát, hogy ne csak egyetlen napon törődjünk bolygónk jövőjével, hiszen már néhány egyszerűbb, apróbb változtatással is hatalmas eredményeket érhetünk el. Ezért is találó a Föld napja jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ezt a kérdést egy fiatal amerikai egyetemista tette fel 1970-ben, akinek kezdeményezése mára egy több, mint fél évszázados múltra visszatekintő globális mozgalommá nőtte ki magát. Sokszor azonban az április 22-i gondolataink és fogadalmaink sajnos olyan gyorsan el is szállnak, mint a december 31-én kitűzött újévi terveink.

Hogy senki ne feledkezzen meg a környezettudatos magatartás fontosságáról, az STKH-nál az idei esztendőben kereken 30 napon át emlékezünk meg a Föld (hó)napjáról. Mivel vásárlási és ezzel szoros összefüggésben hulladékkezelési szokásaink erősen kihatnak bolygónkra, weboldalunkon minden egyes nap megosztunk 1-1 rövid, de annál elgondolkodtatóbb tényt, érdekességet, statisztikát és azt is megmutatjuk, hogy mennyire jelentős változásokat érhetünk el, ha mindenki csak egy kicsit beletesz (vagy jelen esetben éppen bennehagy) a „közösben”.

Az utolsó fejezet megjelenése után természetesen a teljes anyagot letölthetővé tesszük egy füzet formájában, hogy a jövőben is bármikor felhasználhassák a háztartások, oktatási intézmények, szervezetek.

Ide kattintva érthető és tölthető le a füzet digitális formában: Föld napja füzet Megszakítás