Kezdőlap » Szemetes tanulságok » Ma van a Madarak és fák napja, hazánk legrégebbi zöld napja

Ma van a Madarak és fák napja, hazánk legrégebbi zöld napja


A több mint száz éves múltra visszatekintő jeles napot gyakran emlegetik a Föld napja nevű nemzetközi kezdeményezés testvérünnepeként is. A két esemény közt a célkitűzéseiken (a figyelem ráirányítása természeti környezetünk és az élővilág fontosságára) felül egyéb hasonlóságot is találhatunk. Amíg a Föld napját egy lelkes amerikai egyetemista elhatározása hívta életre, addig a Madarak és fák napjának ötlete egy elkötelezett kőszegi ornitológusnak köszönhető. Mindketten hittek abban, hogy képesek változást elérni. Mindketten sikerrel jártak.

A bevezetőben említett madártannal foglalkozó magyar tudós, Chernel István már 1902-ben megrendezte Kőszegen az első Madarak és fák napját. Erőfeszítései három évvel később értek célba, amikor kezdeményezése országos ismertségre és elismertségre tett szert. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter ugyanis ekkor írta elő külön rendeletben, hogy a Madarak és fák napját az 1906-os esztendőtől kezdve minden oktatási intézménynek kötelezően meg kell szerveznie és rendeznie.

Bár a 20. század eseményei jó pár évre a háttérbe szorították legrégebbi zöld jeles napunkat, mégsem merült teljesen feledésbe. Az 1950-es évek után előbb egy minisztertanácsi rendelet, majd az 1980-as években a természetvédelmi törvény is említette, a nagy visszatérés pedig 1994-ben jött el. Ekkor írta elő miniszteri rendelet, hogy a Madarak és fák napját május 10-én ünnepeljük hazánkban.

Chernel Istvánnak is köszönhető tehát, hogy napjainkban is egyre több figyelem irányul a fák és a madarak védelmére. Erre a figyelemre pedig szükségük is van az erdőknek, hiszen olyan felbecsülhetetlen értéket képviselnek és olyan nélkülözhetetlen, sokrétű szerepet töltenek be bolygónk életében, amelyre elsőre sokan nem is gondolnának. Természeti kincseink jelentőségéről éppen ezért mi is megemlékeztünk már korábbi cikkünkben, amelyben 10 érdekességet talál az erdőkről.


Megszakítás